Skontaktuj się z nami

"Nasi specjaliści skontaktują się z Państwem i udzielą więcej informacji.
Proszę skorzystać z poniższego formularza, aby zadać pytania, przekazać sugestie lub przesłać swoją opinię.

Imię i nazwisko

E-mail

Telefon

Kraj

Uprawa

Wiadomość

Wyrażam zgodę na przetwarzanie niniejszych danych osobowych dla celów umowy, świadczenia usług lub informowania o produktach i usługach Trade Corporation International, S.A. (Tradecorp), zgodnie z zasadami i warunkami ochrony danych i polityki prywatności, które są dostępne pod adresem Politykę Prywatności. Zostałem/zostałem poinformowany(-a), że w celu dostarczenia odpowiedzi na wszystkie żądania kontaktu z krajów, w których spółka nie posiada siedziby lub lokalnego biura, moje dane osobowe mogą być udostępniane przedstawicielom lub dystrybutorom Tradecorp w takim kraju. Mam świadomość, że mogę korzystać ze swoich praw w zakresie ochrony danych, w szczególności z prawa do informacji, dostępu, konsultowania, korygowania, sprzeciwu wobec przetwarzania lub usunięcia danych, poprzez kontakt z Biurem Ochrony Danych Tradecorp za pośrednictwem poczty elektronicznej pod adresem DataProtection@sapecagrobusiness.com

Kontakty

Tradecorp - Europe, Sub-Saharan Africa and Iran

„TAK” dla konsumpcji lokalnych, sezonowych produktów i „TAK” dla zróżnicowanej diety, obejmującej produkty z całego świata

Wszyscy lubimy widok dobrze zaopatrzonego supermarketu pełnego różnych produktów z całego świata, które można kupić przez cały rok.

Jednak, aby zjeść brzoskwinie, arbuza i melona poza sezonem, produkty te musiały prawdopodobnie przebyć tysiące kilometrów. Ich transport spowodował emisję kilku kilogramów gazów cieplarnianych, a cały proces zbierania plonów i umieszczania ich na półkach sklepowych pochłonął mnóstwo energii na ich przechowywanie, pakowanie i chłodzenie, zanim trafiły do punktu sprzedaży.

Produkt może nawet posiadać etykietę ekologiczną w swoim kraju pochodzenia. Jednakże, czy po przebyciu tak wielu kilometrów i związanym z tym zużyciem energii, produkty te są naprawdę przyjazne dla środowiska?

Camila Levy, kierownik ds. badań i rozwoju w firmie Tradecorp, która specjalizuje się w zarządzaniu środowiskiem i posiada tytuł magistra w zakresie zasobów żywnościowych rolnictwa tropikalnego oraz zarządzania projektami, wyjaśnia, że produkt uznawany za zrównoważony to taki, który posiada określone cechy: Musi być “ekologicznie zdrowy, ekonomicznie opłacalny, społecznie sprawiedliwy i kulturowo zróżnicowany”. Zmienna ekonomiczna stanowi nieodłączną część tego równania, podobnie jak aspekt społeczny. Nie wystarczy skupić się tylko na zmiennych środowiskowych i kulturowych.

Z kolei FAO, odnosząc się do “Wytycznych żywieniowych i zrównoważonego rozwoju” stwierdza, że “zrównoważone diety to diety o niskim wpływie na środowisko, które przyczyniają się do bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego oraz do zdrowego życia obecnych i przyszłych pokoleń. Zrównoważone diety chronią i szanują bioróżnorodność i ekosystemy, są akceptowalne kulturowo, dostępne, ekonomicznie sprawiedliwe i przystępne cenowo; odżywczo odpowiednie, bezpieczne i zdrowe; jednocześnie optymalizują zasoby naturalne i ludzkie.”

Innymi słowy, zrównoważona żywność i dieta biorą pod uwagę nie tylko korzyści dla konsumenta, ale także korzyści dla planety. FAO wprowadza serię zaleceń, które obejmują stosowanie diety opartej na warzywach, koncentrowanie się na lokalnych, sezonowych produktach, ograniczenie marnotrawienia żywności, spożywanie ryb ze zrównoważonych zasobów oraz ograniczenie czerwonego i przetworzonego mięsa, wysoko przetworzonej żywności i napojów słodzonych cukrem.

Spożywanie produktów lokalnych w celu zmniejszenia wpływu na środowisko

Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC) jest organizacją non-profit, założoną w 1995 roku. Jej celem jest dostarczanie informacji opartych na podstawach naukowych, aby inspirować i umożliwiać dokonywanie zdrowszych i bardziej zrównoważonych wyborów dotyczących żywności i stylu życia.

W badaniu opublikowanym we wrześniu 2020 r. EUFIC przeanalizowała wpływ spożywania sezonowych owoców i warzyw, a także konsekwencje spożywania produktów poza sezonem oraz pochodzących z innych kontynentów i szerokości geograficznych.

Spożywanie lokalnych produktów zmniejsza nasz ślad węglowy i emisję gazów cieplarnianych. Obliczając ślad węglowy, naukowcy cytowani przez EUFIC ustalili, że globalny system żywnościowy odpowiada za około 26% światowej emisji gazów cieplarnianych. Ta średnia jest zróżnicowana, przy czym owoce i warzywa generują niższe emisje niż hodowla bydła mięsnego i mlecznego.

Lokalne, sezonowe produkty w połączeniu z urozmaiconą dietą z produktów importowanych

Jednakże, nie potępiając konsumpcji produktów zagranicznych, badacze ci wzięli również pod uwagę fakt, że globalny popyt przyczynił się do rozwoju światowego rynku żywności i zapewnił bardziej zróżnicowane, stałe dostawy owoców i warzyw przez cały rok. Było to szczególnie korzystne w krajach o krótkich sezonach produkcyjnych, ponieważ zapewnia im zróżnicowaną, zbilansowaną dietę przez cały rok.

W tym samym duchu, w pracy z 2013 roku zatytułowanej “Sezonowość i wymagania dietetyczne: czy spożywanie żywności sezonowej przyczyni się do zachowania zdrowia i równowagi środowiskowej?” naukowcy z University of Cambridge wzięli pod uwagę inne parametry podczas analizy konsumpcji lokalnych, sezonowych produktów. Wprowadzili pojęcie “globalnej sezonowości” (tj. wyprodukowanej w naturalnym sezonie wegetacyjnym, ale spożywanej w dowolnym miejscu na świecie) w odróżnieniu od “lokalnej sezonowości” (tj. wyprodukowanej w naturalnym sezonie wegetacyjnym i spożywanej w tej samej strefie klimatycznej).

Według tych badaczy, globalna sezonowość umożliwia konsumentom na całym świecie korzystanie ze zróżnicowanych, świeżych produktów przez cały rok, co wiąże się z korzyściami żywieniowymi. Co więcej, wątpią oni, czy sama produkcja lokalna jest bardziej korzystna dla środowiska, gdyż zależy to od stosowanych systemów produkcji.

Z drugiej strony, sugerują ograniczenie spożycia mięsa jako interesującą opcję, ponieważ jest to korzystne zarówno dla zdrowej diety, jak i dla ochrony środowiska.

Czy lokalne, sezonowe produkty są synonimem większej wartości odżywczej?

Jednym z kluczowych tematów w tej debacie jest wartość odżywcza żywności. Istnieją jednak sprzeczne poglądy na ten temat.

Z jednej strony, według Ellie Pumpkin, badaczki z University of California Berkeley’s Student Environmental Resource Center, “jedną z głównych korzyści płynących z tego [jedzenia lokalnych, sezonowych produktów] jest ich zwiększona wartość odżywcza.” Badaczka opiera swoje stwierdzenie na fakcie, że “kiedy produkty są przewożone na duże odległości, są zbierane przed osiągnięciem pełnej dojrzałości i są pokrywane pestycydami lub innymi środkami konserwującymi, aby nie psuły się podczas transportu” i doszła do wniosku, że tracą wartość odżywczą.

Grupa badaczy z EUFIC uważa jednak, że utrata składników odżywczych jest znikoma, w porównaniu z ogólnie pozytywnym wpływem na zdrowie. “Podczas gdy przechowywanie i transport zostały powiązane ze spadkiem poziomu niektórych mikroelementów, straty są nadal minimalne pod względem ogólnych korzyści zdrowotnych, gdy porównamy je do niespożywania owoców i warzyw w ogóle”.

Innymi słowy, lokalne, sezonowe produkty pomagają zmniejszyć ślad węglowy i emisję gazów cieplarnianych. Jednak dzięki globalnej produkcji, duża część planety ma dostęp do zdrowej i zróżnicowanej diety, która w przeciwnym razie nie byłaby dostępna. Jak często bywa, kluczem jest znalezienie właściwej równowagi.